Delegelerimiz ve Teşkilatımız ‘Semih Durmuş’ Dedi
07 Mart 2019, Perşembe

Sendikamızın 6. Olağan Genel Kurulu, Ankara’da büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Mevcut Genel Başkanımız Metin Memiş’le Genel Başkan Vekilimiz Semih Durmuş’un aday olduğu seçimde, delegelerimiz Genel Başkan Vekilimiz Semih Durmuş’u genel başkan olarak seçti. Resmi olmayan sonuçlara göre, Semih Durmuş 170, Metin Memiş ise 134 oy aldı. Semih Durmuş’un genel başkan olarak seçildiği genel kurulda, Genel Başkan Yardımcılarımız İdris Baykan ve Abdülaziz Aslan’la birlikte İstanbul 1 No’lu Şube Başkanımız Durali Baki, Mersin Şube Başkanımız Şemsettin Karadoğan, Kayseri Şube Başkanımız M. Faruk Doğan ve Muğla Şube Başkanımız Yusuf Dural genel başkan yardımcılıklarına seçildi.

Seçim öncesi delegelerimize ve salonu dolduran teşkilat mensuplarımıza Genel Başkan adayı olarak seslenen Semih Durmuş, Genel Kurulumuzun; hep birlikte kök değerlerimize yönelmenin, ortak iradeyle özümüze dönmenin, daha aksiyoner sendikal duruşla geleceğe yürümenin miladı olacağına inandığını söyledi.

Konuşmasında, “Önümüzdeki dört yılda; birliğimizi, birlikteliğimizi, kardeşliğimizi pekiştiririz, kuvvetlendiririz. Ortak akılla karar verme hasletimizi geliştiririz. Çatışmanın değil dayanışmanın zemini güçlenir. Güzel ahlak, sendikanın ve sendikacılığın temeli kabul edilir. Sendikal mücadelemizin zemini genişletilir. Örgütlenme kapasitemiz de, toplu pazarlık maharetimiz de yükselir.” Şeklinde konuşan Durmuş, Sağlık-Sen’in kuruluş tarihinin müstekbirler karşısında dirayeti kuşananların, bedeli ne olursa olsun adaletten yana olanların destanı olduğunu kaydetti. 

Sağlık-Sen’i ve Sağlık-Sen’lileri rakiplerinden farklı kılanın ahde vefa olduğunu söyleyen Semih Durmuş, bu onurlu,  erdemli ve soylu mücadeleyi başlatanlara selam olsun. Dava için akıl ve alın teri dökenlere selam olsun. Mücadeleye el, omuz ve yürek verenlere selam olsun. Kalemini, kelamını davaya hizmet mevziisine dönüştürenlere selam olsun. Memur-Sen’in kurucu iradesi, sendikacılığın aksiyoner erdemlisi, sendikal zeminin ahlaklı bilgesi Mehmet Akif İnan’dan, Allah razı olsun. Sağlık-Sen çırasını tutuşturan kurucu genel başkanımız Ahmet Aksu’dan, Allah razı olsun. Sendikamızı yetkiyle buluşturan Onursal Genel Başkanımız Mahmut Kaçar’dan Allah razı olsun. Görevi Mahmut Kaçar’dan devralan Metin Memiş’den geçmişten bugüne genel merkezde, şubelerde, temsilciliklerde görev alan bütün Sağlık-Sen’lilerden de Allah razı olsun” şeklinde konuştu. 

“Sendikamızın öze dönüş, geleceğe yürüyüşünü başlatacak yol arkadaşlarım; yol zemin, yolculuk eylem, yolcu ise öznedir” diyen Durmuş, her yolculuğun önemli olduğunu ve her yolculuğun bir adımla başladığını belirtti. İlk adımın değerli olduğunu söyleyen Semih Durmuş, “İlk adım önemlidir. Çünkü; yola çıkış kararının ilanıdır. İlk adım değerlidir. Çünkü; yolun ahkamının belirleyicisidir.  Yolculuğun rotasının ve yolcuların ahlakının şekillendiricisidir. Bizim yolumuzu kuranlar, yolculuğun ilk adımlarını atan yolcular; Adildi, erdemliydi, dürüsttü, ahlaklı ve faziletliydiler. Çünkü, özüne ve sözüne sadık Sağlık-Sen’liydiler. Nezih ve zarif insanlardı. Fikren yerli ve milli insanlardı. Birbirleriyle ilişkilerinde harbiydiler, hasbi ve samimiydiler. Daha iyisine, daha güzeline ve daha doğrusuna ulaşmak için heyecanlı ve gayretliydiler. Mazluma karşı merhametli, zalime karşı cesur ve heybetliydiler. Çünkü, özüne ve sözüne sadık Sağlık-Sen’li ve Memur-Sen’liydiler. Bu hasletleri temel değer sayan sendika olmak, gururdur. Bu değerlere dayalı sendikacılık yapmak, huzurdur. Bu değerler üzerinden sendikalı olmak, onurdur. Biz, bu gururu hep yaşamalı,  huzuru daim kılmalı, bu onuru daha geniş kitlelere yaymalıyız” şeklinde konuştu.  

Göreve geldikleri takdirde, Sağlık-Sen’in potansiyelini harekete geçireceklerini, kapasitesini yükselteceklerini, sendikacılıkta seviyeyi yükselteceklerini ve Sağlık-Sen’in vasatını daha yukarılara çekeceklerini söyleyen Semih Durmuş, insanı, onurunu, emeğini, hakkını ve özgürlüğünü merkeze alan değerler sendikacılığını icra edeceklerini kaydetti. 

‘Hizmet kolunun en büyük sendikası olmanın ötesinde en dürüst ve en ahlaklı sendikası olmayı, bu sıfatlarla zirvede kalmayı önemsemeliyiz” diyen Durmuş, “Elbette güçlü olmalı ve güçlü ses çıkarmalıyız. Fakat, güce ve yüksek sese değil; rızaya, adalete ve doğru söze dayanmalıyız.  Kesinlikle böyle yapacağız ve bunu başaracağız. Sağlık Sen’imizi kazanım sendikacılığının markası yapacağız. Yenilikçiliğin adresi, ortak aklın sesi, sivil diplomasinin yumuşak gücü, dijital sendikacılığın öncüsü olacağız. Ücret sendikacılığıyla birlikte hizmet sendikacılığını da icra edeceğiz. Toplumsal sendikacılığın yanında akademik sendikacılık medeniyet sendikacılığı da yapacağız. Türkiye demokrasisini koruyan Sağlık-Sen’in örgüt içi demokrasi yoksulluğu ve yoksunluğunu sona erdireceğiz. Sendikaya, söylem ve eylemlerine; kişilerin değil ilkelerin, değerlerin, üyelerin yön verdiği yönetim modelini benimseyip hayata geçireceğiz. Değerlerden, kurallardan, istişareden neşet eden kararlara hasreti sona erdireceğiz. Sağlık-Sen’i kişilere bağımlılıktan, Başkanın ve başkalarının oyuncağı olmak riskinden, bunlara neden olan boşluklardan kesinlikle kurtaracağız. Emekleri, hakları ve hukukları için ter akıttığımız üyelerimiz de vasiyetlerine, emanetlerine sahip çıkmayı onur saydığımız yolumuzun büyükleri de bizden bunları bekliyor” şeklinde konuştu.

Yola çıkarken sendikal mücadelelerini adlandırdıkları, ‘Öze Dönüş Geleceğe Yürüyüş’ün bir kişinin, bir grubun, bir imtiyazın değil, tepeden tırnağa Sağlık-Sen teşkilatının yürüyüşü olduğunu söyleyen Semih Durmuş, “Kardeşlik ahlakıyla kuşanmış soylu ve kıymetli teşkilatım; Baharın habercisi cemre Büyük Sağlık-Sen ailesinin yüreğine de düşmüş, diriliş ve yükseliş süreci başlamıştır. Rabbim sizlerden razı olsun” dedi. 

MEMİŞ: HAKKIN VAADİNDEN EMİN BİR RUHLA DESTANLAR YAZMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Genel Kurul’un açılışında Genel Başkan olarak konuşan Metin Memiş ise, Sağlık-Sen’in 250 bini, Memur-Sen’in bir milyonu aşan üyesi ile Türkiye’nin en büyük örgütlü gücü olarak geleceğe yürüdüğünü söyledi. Sağlık-Sen’in ilkelerine daha sıkı sarılarak, gönüllere akmaya devam edeceğini belirten Memiş, teşkilatımızın yüklendiği emaneti layıkıyla taşıma adına, hiçbir gücün önünde eğilmeden, erdemliler yolunda yürümeye devam edeceğini dile getirdi. Memiş, “Bu hareket her zaman olduğu gibi bugün ve gelecekte de “İnanıyorsanız güçlüsünüz” vahyi celilinden feyz alacak, imanından emin, seferinden emin, Hakkın vaadinden emin bir ruhla destanlar yazmaya devam edecek” dedi. Bu milleti karanlığa mahkûm etmek ve ülkenin bekasına umut bağlamış mazlum milletlerin umudunu kırmak isteyenlerin olduğunu ifade eden Memiş, “Allah’a hamd olsun, sizler ülkemizin bekasının, en has emanetçileri olduğunuzu her zaman olduğu gibi 15 Temmuz gecesinde de ortaya koydunuz” diye konuştu. Memur-Sen ve Sağlık-Sen olarak yüreğimizi ortaya koymaktan bir an tereddüt etmediğimizi ve ülkemize, özgürlüğümüze, geleceğimize sahip çıktığımızı söyleyen Memiş, “15 Temmuz’da korksaydık, milletin önüne düşmeseydik, seçtiğimiz iradeye sahip çıkmasaydık, ne Sağlık-Sen kalacaktı, ne Memur-Sen, ne de bağımsız Türkiye kalacaktı. Terör şakşakçılığı yapanlardan, marketlerde, bankamatiklerde sıraya girenlerden, evinin ışıklarıyla birlikte gözlerini ve kalplerini de kapayanlardan olmadınız siz. Bu yüzden Memur-Sen ve Sağlık-Sen kadroları olarak, milletine ve ülkesine olan sevdasını, en zor zamanlarda, en ön safta savaşarak ispat etmiş bir hareket olmanın haklı onurunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

YALÇIN: ÜLKENİN GELECEĞİNE KAST EDENLERE FIRSAT VERMEDİK

Bir selamlama konuşması yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen’e bağlı sendikaların genel kurul süreçlerinin geçirildiği bir dönemin yaşandığına dikkat çekerek, Sağlık-Sen ile birlikte bağlı 9 sendikanın genel kurul sürecinin tamamlandığını belirtti. İlkeleri olmayan toplumların zafer kazanamayacaklarına dikkat çeken Yalçın, “Yöntemlerin, teknik ve taktiklerin, strateji ve hedeflerin yenilenmesi gerekiyor. İlkeleri, değerleri ve referansları olmayan toplumların, teşkilatların ne sefere çıkacak azmi, ne zafer kazandıracak gücü olur” ifadelerini kullandı. Yalçın, milletimizin iradesiyle Memur-Sen’in kararları, milletin tercihleri ile Memur-Sen’in söylemleri arasında bugüne kadar çelişki yaşanmadığını belirtti. Yalçın, Türkiye’nin sağlık hizmetlerinde çağ atlamasının, sağlık çalışanlarının özverili çalışmalarıyla ilgili olduğunu söyledi. Yalçın, sağlık çalışanlarının emeklilik konusundaki haklı taleplerinin karşılanmasının ve ek gösterge konusundaki isteklerinin karşılanmasının Türkiye’yi mutlu edeceğini de sözlerine ekledi. Toplu sözleşme sürecine de yavaş yavaş girileceğini anlatan Yalçın, gerek KPDK’da gerekse de Ağustos’taki toplu sözleşme görüşmelerinde “evet” demeye meyilli bir kamu işveren yaklaşımının esas olması gerektiğini aktardı.

GÜNDOĞDU: MEMUR-SEN VE SAĞLIK-SEN ZOR SÜREÇLERDE ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YERİNE GETİRDİ

Genel Kurul’da konuşan Memur-Sen Onursal Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu Memur-Sen, Sağlık-Sen ve AK Parti’nin zor süreçlerde sorumluluk alarak üzerine düşen görevi yerine getirdiğini belirtti. Memur-Sen ve Sağlık-Sen teşkilatının ülkemizin yaşadığı bütün zor süreçlerde olduğu gibi 15 Temmuz’da da hainlerin karşısında durduğunu dile getiren Gündoğdu, yeni Türkiye’nin inşa sürecinde büyük katkı sağlayan bu erdemliler hareketinin bundan sonraki süreçlerde de üzerine düşen görevi yerine getireceğine inandığını ifade etti. Sağlık-Sen 6. Olağan Genel Kurulu’nun birlik ve beraberlik içerisinde kardeşlik duygusuyla geçmesini dileyen Gündoğdu, genel kurulun teşkilata ve tüm sağlık camiasına hayırlı olması temennisinde bulundu.  

ÜNÜVAR: SAĞLIK-SEN ÖNEMLİ BİR MİSYON YÜKLENİYOR

Cumhurbaşkanı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Necdet Ünüvar ise Mehmet Akif İnan’dan aldığı miras ile Memur-Sen ve Sağlık-Sen’in emin adımlarla yoluna devam ettiğini söyledi. Sağlık çalışanlarına ve sağlık alanına verdiği hizmetlerle Sağlık-Sen’in önemli bir misyon yüklendiğini ve sendikal mücadelesiyle bir çok sendikaya örnek olduğunu dile getiren Necdet Ünüvar, devletimizin ve milletimizin bekası için Memur-Sen ve Sağlık-Sen’in elini taşın altına koymaktan çekinmediğini belirtti. Ünüvar, Sağlık-Sen’in 6. Olağan Genel Kurulunun tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanları ve Türkiye için hayırlı olması temennisinde bulundu.      

Genel Kurulumuza, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen Onursal Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Üyesi Ahmet Gündoğdu, Cumhurbaşkanı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Necdet Ünüvar, Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen, Bayındır Memur-Sen Genel Başkanı Soner Can Tufanoğlu, Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Ömer Budak, Büro Memur-Sen Genel Başkanı Metin Yılancı, Kültür Memur-Sen Genel Başkanı Mecit Erdoğan, Toç Bir-Sen Genel Başkanı Hüseyin Öztürk, Öz Sağlık-İş Genel Başkanı Devlet Sert, Hizmet-İş Genel Başkan Vekili Hüseyin Öz, Memur-Sen’e bağlı sendikaların genel merkez yönetim kurulu üyeleri, Genç Memur-Sen Genel Başkanı Eyüp Beyhan da katıldı. 

Genel Kurulumuzda Divan Başkanlığı’na Halit Ortaköy, divan üyeliklerine ise Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçınyayla, Diyanet-Sen Genel Başkan Yardımcısı Cebrail Yakışır, Bayındır Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Şimşek, Memur-Sen Genel Merkez Avukatı Ahmet Günenç seçildi.

Yeni yönetim kurulumuz şu şekilde oluştu:

Genel Başkan Semih Durmuş

Genel Başkan Vekili Durali Baki 

Genel Başkan Yardımcısı (Teşkilat) İdris Baykan

Genel Başkan Yardımcısı (Maliye) Mahmut Faruk Doğan

Genel Başkan Yardımcısı (Basın-İletişim) Şemsettin Karadoğan

Genel Başkan Yardımcısı (Mevzuat) Yusuf Dural

Genel Başkan Yardımcısı (Eğitim ve Sosyal İşler) Abdülaziz Arslan

PAYLAŞ :